Wspieramy seniorów. Jeśli możesz, POMAGAJ!!!

W dniach 23 i 24 czerwca 2022 roku, w ramach kolejnego etapu pomocy i realizacji akcji „Pamiętajcie o swych przodkach – naśladujcie ich wiarę i tradycje”, Stowarzyszenie „Wierni Tradycji Pokoleń” przekazało pomoc rzeczową dla podopiecznych z Prawosławnego Ośrodka Pomocy Społecznej „Arka” w Kożynie i „Samarytanin" w Hajnówce.

Na potrzeby seniorów, których liczba w ostatnim okresie w obu ośrodkach znacząco zwiększyła się, zakupiliśmy artykuły spożywcze w postaci: oleju, mleka, makaronów, mąki. Nie zabrakło też przysmaków od ojca archimandryty Ambrożego z Kostomłotów, które przygotowywane są wg tradycyjnych receptur, bez konserwantów i z ekologicznych produktów. Tym razem były to powidełka z żurawiną i borówką amerykańską, płatki róży, zioła królewskie i powidełka z aronii.

Ponadto w uzgodnieniu z Dyrekcją ośrodków i z uwzględnieniem aktualnych zagrożeń oraz potrzeb podopiecznych przekazaliśmy: środki antyseptyczne, pościel, letnie kołderki, pampersy dla dorosłych, ręczniki.

Każdy pobyt przedstawicieli naszego Stowarzyszenia w ośrodku, to nowe wyzwania i doświadczenia oraz pomysły.

Serdecznie dziękujemy wszystkim tym, którzy otworzyli serca, wpłacali darowizny lub wspierali nasze dotychczasowe akcje charytatywne ukierunkowane na pomoc. Spasi Hospodi!!!

Zapraszamy do współpracy wszystkich chętnych, którzy mogliby udzielić pomocy seniorom w tych ośrodkach oraz w ośrodkach w Trześciance, Grabarce i Stanisławowie.  Wystarczy zadzwonić, napisać i zgłosić swój pomysł lub udział (StowWTP@gmail.com , 782 611 130).

Można też dokonać wpłaty na konto Stowarzyszenia:

26 2030 0045 1110 0000 0415 5990, adres: ul. Wolska 138/140, 01-126 Warszawa, tytułem – pomoc seniorom.

Ponadto, w związku z okresem wakacyjnym, większymi możliwościami wygospodarowania czasu wolnego i podróżowania, zwracamy się z apelem o wsparcie i pomoc dla seniorów i ośrodków w formie wolontariatu. Jako Stowarzyszenie zobowiązujemy się do koordynacji akcją „Wspieramy seniorów. Jeśli możesz, POMAGAJ!!!”. Wszystkich chętnych prosimy o zgłoszenie (na podany wyżej adres i telefon), kto i kiedy oraz w jakim ośrodku może pomóc. Zapraszamy bardzo serdecznie. Liczy się każda para rąk i każda forma pomocy. Pracy jest sporo. (pgk)

Zdjęcia: autor