Święta Ewangelia

Nowe wydanie Świętej Ewangelii

Odkąd ukazało się pierwsze i drugie wydanie prawosławnego przekładu „Świętej Ewangelii” (odpowiednio w 2014 i 2015 roku) upłynęło już niemało czasu. Nakład tamtych wydań wyczerpał się stosunkowo szybko. W związku z wciąż dużym zainteresowaniem tą „Księgą ksiąg”, zaistniała potrzeba kolejnego wydania. Ujrzało ono światło dzienne dokładnie 1 października tego roku.

Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu jest dla wszystkich chrześcijan najświętszą księgą, swoistym elementarzem wiary. Jej rdzeniem jest bezsprzecznie Święta Ewangelia – Dobra Nowina naszego Pana i Zbawiciela Jezusa Chrystusa. O ile przekładu Biblii na język staro-cerkiewno-słowiański dokonano jeszcze w IX w., to na jej tłumaczenie na język polski należało czekać aż do XVI wieku. Od tej pory ukazało się już co najmniej kilka pełnych polskich przekładów Pisma Świętego, żaden z nich nie mógł być jednak uważany za odpowiadający naszej Cerkwi do użytku liturgicznego. Dlatego też podjęta została decyzja o dokonaniu przez komisję soborową oficjalnego, prawosławnego tłumaczenia.

Cztery Ewangelie, wchodzące w skład „Świętej Ewangelii”, to niezwykły zapis życia i działalności Jezusa Chrystusa. Nie ma księgi bardziej świętej od niej, na wskroś przesyconej potem i krwią naszego Zbawiciela, księgi wskazującej wszystkim chrześcijanom drogę ku zbawieniu. Napisać o Ewangelii wiele, to nie napisać nic. Ewangelię, jak żadne inne zawarte w Biblii treści, trzeba znać, szanować i kochać. Ewangelia, jak żadna inna księga, powinna być codzienną lekturą każdego chrześcijanina. Ewangelia, jak żadna inna księga, powinna być dla nas źródłem przemyśleń, inspiracji i działań…

Prawosławne wydanie „Świętej Ewangelii” powinno znaleźć się w każdym prawosławnym domu tym bardziej, że we współczesnych, zlaicyzowanych czasach coraz mniej naszych wiernych posiada umiejętność czytania po cerkiewnosłowiańsku.

Oprawione w twardą, trwałą oprawę, zaopatrzone w stosowne tasiemki-zakładki, prezentowane wydanie bez wątpienia znajdzie się również w każdej naszej cerkwi. Głoszenie słowa Bożego za pomocą tej Ewangelii będzie tym wygodniejsze, bowiem zawiera ona wykazy czytań ewangelicznych na cały rok liturgiczny oraz na inne stosowne okoliczności.

Najnowsze wydanie „Świętej Ewangelii” można będzie nabyć m.in. w Składzie Metropolitalnym w Warszawie (al. Solidarności 52), siedzibie wydawnictwa (Białystok, ul. św. Mikołaja 5, tel./fax 857443646, wydawnictwo@orthodox.pl), Centrum Kultury Prawosławnej w Białymstoku, sklepiku Bractwa Młodzieży Prawosławnej w Białymstoku i poprzez internet: sklep.cerkiew.pl.

Jarosław Charkiewicz

za: orthodox.pl

______________
Święta Ewangelia, wydanie III poprawione, Warszawska Metropolia Prawosławna, Warszawa 2020, s. 336.