Kotły na gościńcu litewskim

Pochylając się nad niniejszym opracowaniem Jana Minkiewicza, stworzonym we współpracy z Włodzimierzem Kirylukiem, należy mieć na uwadze, że autorzy nie są zawodowymi historykami, ani też dziennikarzami. Są zwykłymi mieszkańcami Kotłów i łączy ich wspólna pasja historyczna oraz chęć utrwalenia dla przyszłych pokoleń wiedzy o historii, kulturze i zwyczajach prawosławnych mieszkańców Podlasia.
     Jan Minkiewicz wykonał ogromną pracę, polegającą na pozyskaniu starych dokumentów oraz zebraniu opowiadań mieszkańców Kotłów i Białej. Uchroniło to wiele fotografii i dokumentów przed zniszczeniem. Niewątpliwie, była to praca wymagająca poświęcenia wielu godzin cennego czasu, oderwania od bieżących zajęć gospodarskich oraz wielokrotnych rozmów i spotkań. Janowi Minkiewiczowi zebrany materiał udało się doskonale przeanalizować i usystematyzować. Głębokie doświadczenie życiowe i erudycja Włodzimierza Kiryluka nadały opracowaniu oczekiwany kształt.
     Dużą wartością książki jest jej lekka forma pisarska oraz publikacja dokumentów i danych źródłowych, przydatnych historykom i kulturoznawcom do dalszych badań.
     Opracowanie będzie potrzebne także dla młodzieży, której rodzice lub dziadkowie pochodzą z tych stron, w celu poszukiwania swoich korzeni oraz kształtowania świadomości historycznej. Z tego też względu praca ta zasługuje na duże uznanie i wysoką ocenę. Mimo, że dotyczy jednej miejscowości, posiada walory uniwersalne i może służyć wzorcem dla innych.
Włodzimierz Naumczuk

Tytuł: Kotły na gościńcu litewskim