Paschalny Kiermasz Charytatywny

" Bo byłem głodny, a daliście Mi jeść; byłem spragniony, a daliście Mi pić; byłem przybyszem, a przyjęliście Mnie; byłem nagi, a przyodzialiście Mnie; byłem chory, a odwiedziliście Mnie; byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie" (Mt 25, 35 – 36).

Takimi oto słowami nasza Matka Cerkiew podczas jednej z niedziel przygotowawczych przypomina o zbliżającym się wielkim poście przed świętem Paschy Chrystusowej.

Czas płynął błyskawicznie. Minęło 7 tygodni i się ziściło…

W dniu 28 kwietnia 2024 r. w naszej wolskiej parafii odbył się tradycyjny Paschalny Kiermasz Charytatywny.

Przygotowania do niego zaczęły się znacznie wcześniej.

W sobotnie poranki Wielkiego Postu pod czujnym okiem Pani Ireny Sacharczuk dzieci, młodzież i rodzice z punktu katechetycznego przygotowywali pisanki, a także palemki wielkanocne - różnorodne, bogato zdobione kolorowymi kwiatkami i wstążeczkami.

W domu parafialnym były pieczone „paski”, w innych regionach znane pod nazwą „kulicze” – tradycyjne baby wielkanocne, różnej wielkości - małe, średnie, duże - obowiązkowo z lukrem i posypką.

Rodzice przynieśli przygotowane w domach ciasta, babeczki, chlebki bananowe i inne pyszności.

Dotarły monasterskie produkty, jajka wielkanocne z piernika ręcznie robione, jajka wielkanocne w formie świeczki z dekoracją, prawdziwe oryginalne pisanki, jajka wielkanocne z haftu na drutach, literatura duchowa na Wielki Tydzień oraz paschalny okres, pocztówki z życzeniami świątecznymi, wyszywane serwety, a także wiele innych przydatnych  produktów.

Od wczesnych godzin porannych na stoisku wielkanocnym wspierała nas młodzież z punktu katechetycznego. Największym zainteresowaniem cieszyły się palemki, kulicze oraz słodkości -  zniknęły w mig.

Dochód z Kiermaszu Paschalnego wspomoże chorych, słabszych i potrzebujących.

Wszystkim, którzy przyczynili się do sukcesu tego szlachetnego dzieła, składamy płynące z serca podziękowania. Spasi Hospodi !

Aneta Bartoszuk

Zdjęcia: Grzegorz Kozioł