Ze wszystkimi mieć pokój

Warszawska Metropolia Prawosławna z przyjemnością informuje, iż ukazał się film poświęcony życiu i działalności siódmego zwierzchnika Cerkwi w Polsce – metropolity warszawskiego i całej Polski Sawy. Film powstał z okazji 30-lecia jego chirotonii biskupiej.

W porządku chronologicznym film opowiada o poszczególnych okresach w życiu metropolity Sawy, poczynając od jego narodzin w 1938 r. we wsi Śniatycze na Zamojszczyźnie, kończąc na schyłku 2009 roku. Film zbudowany jest na kanwie wspomnień – wypowiedzi samego metropolity, które przeplatają się z opowiadaniami lektora o życiu i aktywności głównego bohatera. I tak widz kolejno zapoznaje się z okresem edukacji przyszłego metropolity, który ukończył Prawosławne Seminarium Duchowne i Chrześcijańską Akademię Teologiczną w Warszawie. Następnie przenosi się wraz z nim do Belgradu, gdzie 1966 r. złożył śluby zakonne, przyjmując imię mnisze Sawa. Wraz z 1970 rokiem widz jest już wraz z bohaterem filmu w Monasterze św. Onufrego w Jabłecznej, gdzie pełnił on funkcję namiestnika. Od 1979 r. obecny zwierzchnik naszej Cerkwi został ordynariuszem diecezji łódzko-poznańskiej, a w latach 1981-1998 pełnił funkcję ordynariusza diecezji białostocko-gdańskiej, od 1987 r. w randze arcybiskupa. W latach 1984-1990 był prorektorem Chrześcijańskiej Akademii Teologicznej w Warszawie, a w latach 1994-1998 w stopniu generała brygady kierował Prawosławnym Ordynariatem Wojska Polskiego. O tym wszystkim wspomina on sam, a słowa te barwnie urozmaicają obrazy, w tym fotografie archiwalne (niekiedy wcześniej nigdzie nie pokazywane), a nawet fragmenty nagrania, na którym u schyłku lat 60. XX w. mnich Sawa pojawia się jeszcze jako ihumen – sekretarz Kancelarii Metropolitalnej.

Bardzo bogata i urozmaicona jest z kolei zaprezentowana w filmie dokumentacja zdjęciowa z okresu po 1998 r., gdy obecny metropolita został zwierzchnikiem Cerkwi w Polsce. Przeplatające się wspomnienia hierarchy oraz fragmenty relacji z najważniejszych momentów jego życia, opowiadają o poszczególnych sferach jego aktywności: życiu liturgicznym w kraju, kontaktach zagranicznych, życiu monastycznym czy działalności na polu kształcenia młodych pokoleń przyszłych duchownych.

Film nosi tytuł „Ze wszystkimi mieć pokój”, trwa niespełna godzinę. Posiada napisy w trzech językach: angielskim, rosyjskim oraz greckim, dzięki czemu może być wspaniałym prezentem nie tylko dla znajomego władającego językiem polskim, ale również przyjaciela z zagranicy.

Wydawcą filmu jest Warszawska Metropolia Prawosławna, a jego autorem Roman Wasiluk, któremu w realizacji filmu pomagało szereg innych osób.

Film można nabyć w Wydawnictwie Warszawskiej Metropolii Prawosławnej (tel./fax: 85 744 36 46, oraz przez Internet: sklep.cerkiew.pl.

Jarosław Charkiewicz