Na ślubnym kobiercu. Noc Muzeów w Łosince

Podlasie żyje tradycją dzięki wyjątkowym ludziom, którzy z zaangażowaniem i pasją oddają się sprawie pielęgnowania tradycji naszych przodków. Dbają o to, co piękne, co należy chronić i przekazać dla naszych dzieci i wnuków, dla kolejnych pokoleń.

W sobotę 14 maja każdy, kto przybył do świątyni w Łosince mógł zostać świadkiem niezwykłego wydarzenia - trzeciej edycji Nocy Muzeów „Na ślubnym kobiercu”.

W Cerkwi, która jest nieodłączną częścią lokalnych tradycji, zaprezentowano kilkadziesiąt ludowych tkanin i ręczników. Stworzono dzięki temu, jak napisali organizatorzy, wzorzystą opowieść utkaną przez lata historii. Wielu gości przyjechało specjalnie na to wydarzenie.  Przybyli też wierni z okolicznych wsi, którzy mimo zaznajomienia z ludową tkacką tradycją, byli pod wrażeniem zaprezentowanych tej nocy w Cerkwi tkanin. Było co oglądać - tak bogatej kolekcji nie znajdziemy w zbiorach niejednego muzeum etnograficznego.

Kilimy, narzuty, kobierce i ręczniki wtopiły się w przestrzeń Cerkwi, umieszone na podłodze, ścianach, przy ikonach i anałojczykach. Różnorodność tkanin, bogactwo wzorów i kolorów zapewniało tak ciepłe i miękkie dla oka i serca uczucie bliskości z naszym Stwórcą i Zbawicielem, że modlitwa sama pojawiała się na ustach. Połączenie piękna świątyni, cząsteczki nieba na ziemi, z pięknem tkaniny wykonanej ręcznie przez naszych przodków, nadawało wydarzeniu tego szczególnego charakteru i wyjątkowości. Bliskość tkaniny, niecodzienna możliwość jej dotknięcia, przywracała wspomnienia z dzieciństwa, kiedy w domu były krosna, kiedy pomagało się mamie lub babci w prostych pracach podczas tkania.

Organizatorem wydarzenia był ks. Jerzy Kos, proboszcz Parafii pw. Świętego Apostoła Jakuba w Łosince, natomiast pomysłodawczynią i koordynatorką Pani Krystyna Chodak. Pani Krystyna Chodak to osoba z całą pewnością niezwykła, oddana sprawie pielęgnowania tradycji, przekazująca młodszemu pokoleniu miłość do tkanin i ręczników oraz wiedzę na temat sposobów ich ręcznego wykonywania, zgodnie z tym jak robiły to nasze mamy, babcie i prababcie. Z ogromną pasją gromadzi, poszukuje, odnawia oraz przywraca ręcznie wykonanym tkaninom i ręcznikom ich dawny blask.

Frekwencja była znakomita. Ksiądz Jerzy życzył takiej w Cerkwi w każdą niedzielę. Licznie przybyli goście mogli zobaczyć nie tylko przepiękne tkaniny - skarby, wydobyte na światło dzienne, ale także wysłuchać koncertu w wykonaniu chóru Harmoń. Chór działa również jako stowarzyszenie i współorganizował wydarzenie.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania tej wspaniałej wystawy i koncertu. Noc Muzeów w Łosince była wyjątkowo udana. Spasi Hospodi!

Liczymy na spotkanie za rok. (pgk)

Zdjęcia: autor