Spotkanie z tradycją - warsztaty pisanki wielkanocnej 2023

W dniu 1 kwietnia 2023 roku w świetlicy domu parafialnego odbyły się doroczne warsztaty pisanki wielkanocnej. Zostały one zorganizowane przez Stowarzyszenie „Wierni Tradycji Pokoleń” we współpracy z Parafią św. Jana Klimaka w Warszawie. W warsztatach brały udział dzieci i młodzież uczęszczające do punktu katechetycznego działającego przy wolskiej parafii.

Uczestnicy otrzymali wszystkie materiały, niezbędne do wykonania pisanek. Ze sobą mieli przynieść jedynie dobry humor, swój talent i zapał do pracy, co oczywiście uczynili. Warsztaty nie byłyby tak ciekawe i efektywne, gdyby nie pani Irena Sacharczuk, która corocznie prowadzi zajęcia i dzieli się swoją wiedzą oraz doświadczeniem na temat technik zdobienia pisanek. Czuwa nad całym procesem i służy swoją radą.

Warsztaty są wspaniałą formą spędzenia czasu, sprawdzenia swoich talentów i podtrzymywania tradycji oraz doskonałą formą integracji. W zajęciach uczestniczyły dzieci w różnym wieku wraz ze swoimi rodzicami oraz dziadkami, którzy z wielkim zapałem pomagali swoim pociechom. Były również rodziny z Ukrainy, które biorą aktywny udział w życiu naszej parafii oraz punktu katechetycznego.

Rezultaty warsztatów były zdumiewające, dzięki współpracy najmłodszych i nieco starszych parafian, powstały prześliczne pisanki. Każdy odkrył w sobie talent i nawet osoby uczestniczące po raz pierwszy szybko nabrały wprawy. Na bogato ozdobionych jajkach pojawiły się szlaczki, kwiatki, gwiazdki, bazie, a napisy XB przypominały o zbliżającym się Święcie Świąt i znaczeniu malowanych jajek.

Nad uczestnikami zajęć nieustannie czuwał opiekun wolskiego punktu katechetycznego ks. Paweł Korobeinikov, który podziękował wszystkim zebranym dzieciom i rodzicom za liczne przybycie, pani Irenie za wsopaniałą lekcję i pielęgnowanie tradycji naszych przodków oraz zaprosił wszystkich na kolejne warsztaty, tym razem palemkowe.

Efekty wytrwałej i cierpliwej pracy zostały uwiecznione na zdjęciach.

Tomasz Korzun

Zdjęcia: uczestnicy warsztatów